fbpx

– De 5 C’er, diamant guide

cassiopeia ring

De 4 C’er anvendes til at værdisætte en diamant ud fra dens kvalitet og størrelse. Helt konkret vurderer man diamantens værdi ud fra fire faktorer. Vi har hos Apsara tilføjet yderligere en 5. faktor som vi mener er det vigtigste:

1- Carat/ Vægt

2- Cut/ Slibning

3- Clarity/ Klarhed

4- Color/ Farve

5- Certificate/Certifikat

 

 

 

1- Carat/ Vægt

Carat er diamanters vægtenhed og 1 Carat svarer til 200 milligram eller 0.2 gram. Ydermere præciseres vægten på en diamant med “points”, hvor 1 point svarer til 0.01 carat og 100 point er dermed 1 carat. Der tales altid om en færdigslebet diamant, når man betegner en carat vægt. Carat forkortes normalt CT(Carat) eller CTW (Carat Total Wieght) ofte angiver den totale caratvægt for et smykke med flere diamanter.

Carat stammer fra det arabiske ord qīrāṭ hvilket betyder ’’bønne’’. I middelalderen brugte man carob bønnen som modvægt og dette ord har man sidenhen fasthold til betegnelse af en diamant og ædelsten.

Den mest almindelige fejltrin de fleste laver ved køb af en diamant er at stirre sig blind på carat vægten. Overvejer du at købe en diamant, bør du lægge vægt på alle fire parametre da disse tilsammen har indflydelse på kvaliteten af diamanten.

Nogle gange taler man om pris pr. carat på bestemte diamanter, og det finder man ganske enkelt frem til ved at dividere carat vægten med prisen. Hvis man gør dette, vil man hurtigt opdage, at en diamant på eksempelvis 2 carat er fordoblet i pris fremfor en diamant på 1 carat. Dette skyldes, at diamantprisen er eksponentielt stigende jo større diamanten bliver. Større diamanter er meget sjældnere end små og derfor denne eksponentiel vækst i pris.

Vi anbefaler altid

Er du ikke på udkig efter en specifik diamant vil vi til enhver tid anbefale at du kigger godt efter alle fem parametre når du vælger din diamant.

Hos os hos Apsara Copenhagen kan du finde diamanter i alle carat vægte og der vil altid medfølge kvalitets certifikater som hhv. GIA-certifikat med ved køb af diamanter.

 

2- Cut/ Slibning

2.1- Diamantens slibning

Slibning af en diamant er angiveligt den allervigtigste parameter for værdiansættelsesprocessen, der påvirkes af menneskelig berøring. Alle andre aspekter bestemmes af naturen og hvordan de blev dannet i millioner af år. Diamantens snit er det, der bestemmer, hvordan lyset vil reagere med det, og hvor smukt det vil være for det menneskelige øje, når det er fuldført. Der er en række forskellige fælles designs for diamanter, og hver enkelt vil have en anden måde at manipulere de følgende tre områder. 

 1. Ilden – Sådan spredes hvidt lys ud i en række forskellige farver
 2. Lysstyrken – hvor stærkt lys reflekteres både internt og eksternt. Scintillationen – Refleksionerne i diamanten vil producere mønstre af mørke og lyse områder.
 3. Diamantens endelige proportioner og finish vil påvirke, hvordan lyset spiller med diamanten og dens sidste æstetiske appel. Nogle almindelige diamantskæringer omfatter:
 • Marquise
 • Rund
 • Pære
 • Smaragd
 • Asscher
 • Pude
 • Prinsesse
 • Oval

 2.2 Slibning teknisk vurdering

Når det kommer til diamanter, er slibningen den vigtigste egenskab, og derfor anbefaler vi, at du vælger en så godt slebet diamant som muligt i forhold til dit budget. Dette fordi en godt slebet diamant gen-reflekterer en større andel lys sammenlignet med, hvad en dårligere slebet diamant er i stand til. Lysindfaldet diamanten gen-reflekterer maksimer diamantens brilliance.

 

Udover at forsøge at få diamanten til at gen-reflektere så meget lys som muligt kan man med den rette slibning få en diamant til at fremstå større, end den er i forhold til sin carat vægt. Man forsøger altid at få en diamant til at se så stor ud som muligt uden at gå på kompromis med dens evne til at reflektere lys.

Lysets påvirkning af vores opfattelse af diamanten afhænger normalt af tre forskellige effekter.

Refleksion

Er den del af lyset, der reflekteres direkte mod beskueren og som ikke føres ind gennem diamanten.

Lysbrydning

Brydningen afhænger af, hvordan lyset reflekteres inde i diamanten. Jo bedre proportioner og slibningsgrad i almindelighed, desto mere lys reflekteres inde i diamanten.

Lysspredning

Spredningen omhandler den forvandling, der opstår, når hvidt lys føres ind i diamanten og reflekteres ud som lys i forskellige farver, også kaldet diamantens “fire”.

Diamantens anatomi

Nedenfor forklares en diamants opbygning for en typisk rund brilliantslebet diamant.

Normalt deler man diamanten op i forskellige dele, da hver diamant er unik og har særprægede egenskaber. Overordnet består diamanten af tre forskellige dele: kronen, rondisten og pavillionen. En diamants slibekvalitet afhænger af forholdet mellem de forskellige dele, hvilket i sidste ende afgør, hvordan diamanten opleves.

 

Diameter: Bredden af den slebne diamant på sit bredeste sted.

Dybde: Den procentvise højde i forhold til diamantens diameter.

Bord: Bord

Krone: Den største slebne facette længst oppe på diamanten. Bordets størrelse angives i procent.

Rondisten: Kanten på diamanten, hvor kronen overgår til pavillonen. Denne del kaldes også diamantens talje.

Pavillion: Den nedre del af diamanten, der begynder ved rondisten og slutter ved kuletten (diamantens spids).

Kulette: Diamantens spids eller den stumpe del, når kuletten ofte ikke er helt spids. Ideelt set er kuletten slet ikke synlig.

 

2.3 Vurderingen af slibningen

 • Excellent

En noget nær perfekt slibning, der gen-reflekterer lyset optimalt. Der findes ikke bedre slibning, diamantens “fire” og dens refleksioner er uovertrufne. Denne slibning repræsenterer det ypperste af alle diamanter og tegner sig for cirka 3% af alle diamanter. Instituttet AGS er de eneste, der vurderer en diamant som IDEAL eller 0, som de kalder det, den bedste slibning hos GIA er Excellent.

 • Very Good

Udgør skønsvist 15% af alle diamanter og er en særligt god slibning. På papiret er der ikke altid meget forskel på en diamant med Excellent slibning og en med Very Good slibning. Diamantens visuelle oplevelse er dog anderledes, og vi synes, at man bør investere og satse mest på slibning. En diamant med Very Good slibning opleves desværre ofte mindre og mørkere end en diamant med Excellent slibning.

 • Good

En god slibning, der formår at reflektere det meste af lyset, og som tegner sig for cirka 25% af diamanterne. En slibning af denne kvalitet er langt billigere end en Excellent slebet diamant. Forskellen er, at en del lys “forsvinder” ud, og den glitrer ikke helt så meget. En meget prisvenlig slibning, men resultatet bliver dog en knap så attraktiv diamant.

 • Fair

Tegner sig for omkring 35% af alle diamanter. Man risikerer, at meget lys forsvinder, og at gen-reflektionsevnen bliver væsentligt dårligere. Netop derfor er disse langt billigere end de øvrige slibningsniveauer. Selv med det blotte øje man kan se, at dette ikke er en fuldt ud lige så smuk diamant, og disse ender ofte hos mindre grundige aktører, som prioriterer at sælge på farve og klarhed som de vigtigste parametre.

 • Poor

En enten for dyb, flad, bred eller smal diamant, hvilket får det meste af diamantens lys til at forsvinde ud i siderne og i bunden. Det er meget billige diamanter, som vi ikke anbefaler til nogen. Vi hos VANBRUUN sælger ikke sådanne diamanter. Hvis du alligevel gerne vil købe en sådan diamant, er du meget velkommen til at kontakte os, så hjælper vi dig gerne.

 

2.3 Hearts and arrows

Dette er en relativ ny slibning, som ifølge mange er bedre end Excellent eller Ideal-slibning. Diamanter med Hearts & Arrows-mønster vurderes hårdere end andre, og skal ligge inden for nogle bestemte snævre rammer for at gengive dette mønster.

 

En såkaldt Hearts & Arrows-diamant er ikke nødvendigvis enestående om pladsen for den perfekt slebet diamant, da kundens personlige præferencer selvfølgelig udgør den aller vigtigste faktor. Hearts & Arrows eller H&A, som det kaldes, er et mønster i diamanten, der opstår, hvis diamanten er slebet i henhold til visse strenge kriterier. Disse kriterier er i høj kurs for mange, men for dem, der søger de i teorien allerbedste diamanter, er de i mange tilfælde et meget godt værktøj. For at kunne se disse mønstre skal man bruge et specielt værktøj, en såkaldt Hearts & Arrows-viser.

Sammenfattende er en H&A-diamant en optimalt slebet diamant, der er uovertruffen i forhold til slibekvaliteten. Den er baseret på den belgiske matematikers Marcel Tolkowskys undersøgelser, der resulterede i et par ønskede proportioner, som var designet til at slibe en optimal diamant. Diamantens symmetri er meget vigtig, og alle facetter skal ligge i nogle bestemte linjer. Ingen må afvige, for så studser lyset ikke på en optimal måde, og diamanten funkler ikke optimalt. Dette møster skal derfor være i aller perfekte symetri.

Mindre end 1% af alle slebne diamanter viser et ægte H&A-mønster. Studierne er blevet videreudviklet, og i 1980’erne og 90’erne kom der flere værktøjer til lettere at kunne vurdere, hvad der gør en godt slebet diamant god. Man begyndte at bruge instrumenter som firescope for at detektere reflektionen på en diamant. Dette instrument bliver atter videreudviklet og benyttes til dato for at bedømme slibekvalitet. På større diamanter kan vi ofte frembringe sådanne billeder til dig.

For at en diamant betegnes som en H&A slebet diamant, skal den vurderes udfra nogle bestemte parametre. For at være en ægte H&A-diamant skal alle facetter være perfekte for at kunne danne 8 perfekte pile (arrows) og 8 perfekte hjerter (hearts).

 

2.4 Laserindgravering

Teoretisk set bør en laserindskrift på en diamant reducere dens værdi. Dette er dog et tegn på, hvordan menneskelig præference kan bryde værdiansættelsesmetoderne. En personlig eller unik besked, der er dygtigt indskrevet på siden, kan kun ses korrekt med loop og annoncer et personligt element, der kan være mere eftertragtet. Du kan også se certificeringsbedømmelser, som øger værdien og validere diamantens ægthed og værdi. En certificering kan gå tabt, stjålet eller forfalsket, mens en laserindskrift er ubestridelig.

 

3- Clarity/ Klarhed 

En diamants klarhed ”clarity” vurderes ud fra, diamantens renhed set udfra dens indeslutninger og andre små urenheder. Alle diamanter har fra naturens side disse indeslutninger, nogen har flere hvor andre har færre. Det er de diamanter med færrest indeslutninger, som er de mest værdifulde, sjældne og eftertragtede.

GIA certificeringsinstitut vurderer klarheden på diamanter ud fra følgende skala:

 • FL (Flawless)
 • IF (Internally Flawless)
 • VVS1 (Very, Very Slightly Included 1)
 • VVS2 (Very, Very Slightly Included 2)
 • VS1 (Very Slightly Included 1)
 • VS2 (Very Slightly Included 2)
 • SI1 (Slightly Included 1)
 • SI2 (Slightly Included 2)
 • I1 (Inclusions 1)
 • I2 (Inclusions 2)

FL og IF er utrolig sjældne. Det er de færreste diamanter, der har en klarhed på denne ende af skalaen. Det er de fejlfrie diamanter med ingen eller næsten ingen indeslutninger og dette er afgørende for prisen. Jo længere ned vi bevæger os på skalaen, jo flere fejl og indeslutninger har diamanterne.

Hos os hos Apsara Copenhagen vil du altid finde diamanter fra VS1 kvalitet og opefter da vi vægter kvalitet højt.

 

4- Color/ Farve 

Hvide diamanter farvekoordineres udfra en skala som begynder fra D til Z, her er de hvide og lyse diamanter mest værdifulde og sjældne. GIA certificeringsinstitut klassificerer diamanterne hvor D er helt farveløse og derved helt hvide hvor diamanter allerede ved I begynder at få en svag gullig farve og jo længere man kommer ned i skalaen bliver diamanterne desto stærke i farve, med gullige og brunlige farvenuancer. De gule og mørke diamanter er billigere end de lyse og fancy farvede, da de forekommer i højere grad og ikke er særlig sjældne.

Det er ikke alene farven på diamanten der er afgørende for diamantens værdi og sjældenhed.

En diamant, der ligger på D på GIA’ farveskala, kan sagtens være mindre værd end en diamant, der ligger i den lavere ende på skalaen. Alle diamanter bør vurderes individuelt, da man altid skal tage højde for alle 5 faktorer nemlig vægt, slibning, klarhed, farve og certifikat.

 

5- Certificate/Certifikat

Nogle gange omtalt som 5. C for værdiansættelse af diamanter, er et certifikat en værdifuld måde at definere den nøjagtige og autentiske kvalitet af en bestemt diamant. Dette er måske den mest afgørende af ‘C’erne fordi den netop er med til at bestemme stenens bedst mulige pris, når man tænker exit strategi og skal sælge diamanten videre. Certifikater er meget gode at holde øje med, da det giver dig en umiddelbar og troværdig idé om den nøjagtige værdi af din diamant. Du skal dog huske på, at der er en række forskellige klassifikationer af diamantcertifikater, og du kan have foretrukne over en eller to. For eksempel er GIA -certificeringssystemet kendt for at være utroligt strengt, når det angiver et niveau af klarhed. Her er nogle af de mest berømte certifikater, en diamant kan indeholde: 

  Gemological Institute of America (GIA) 
  Det Internationale Gemologiske Institut (IGI) 
  The Diamond High Council – Hoge Raad Voor Diamante  (HRD) 
  European Gemological Laboratory (EGL) 

   

  Apsara Copenhagen

  – We make women feel special