fbpx

Guide: Sådan vælger du den rette karat guld og farve af guld til din næste smykke.

Karat beregning

Hvor mange karat er rent guld?

 

Rent guld er 24 karat, dvs. at 100 % af metal anvendt til smykke er guld. Renhed på guld er maksimalt på 99.9 % ca. 100 %. Dette benyttes dog sjældent da rent guld er meget blødt og derfor vil smykker fremstillet i rent guld have tendens til at knække eller blive hårdt patineret ved brug.

 

Guld i karat Renhed af guld i procent Guld Stempel nr.
8 karat 33.3 % 333
10 karat 41.6 % 417
12 karat 50 % 500
14 karat 58.3% 585
18 karat 75% 750
20 karat 83.3% 833
22 karat 91.6% 916
24 karat 99.9% 999

 

Hvilke karat guld skal man vælge til fremstilling af smykker?

 

I Danmark vil de fleste bære 8 karat, 9 karat, 14 karat eller 18 karat når de vælger at købe et smykke. Vælger man derimod under 8 karat vil man ikke anse dette legering som egnet til at blive betegnet et guld smykke. Vælger man derimod over 18 karat vil smykket være mere gult i farven og være for blødt da legering er over 75% rent guld og derved være i risiko for at blive slidt for hurtigt.

  • 8 karat guld er en stærk legering som er mindre gult i farve end 14 karat og 18 karat. 8 karat er pris venlig og god til dem der arbejder i fagene hvor man nemmere kan komme til at ridse ringen som f.eks. håndarbejder fagene eller selvstændige som har mange forsendelser der skal pakkes hver dag.
  • 14 karat er et godt kompromis når man taler om kvalitet og robusthed. Et smykke i 14 karat vil have en god farve men samtidigt opretholder en god styrke i smykket så smykket ikke for hurtigt får patina. Stempelet på en 14 karat ring vil være 585. 14 karat er den mest anvendt karat type i Danmark.
  • 18 karat er for de mere eksklusive smykker hvor man ønsker en flot guld farve, men er villig til at gå på kompromis med robustheden. Smykker fremstillet i 18 karat kan være tilbøjeligt til at blive ridset når anvendt under arbejde.

 

Hvilken guld type guld skal du vælge?

Almindelig guld:

Almindelig guld er en legering bestående af rent guld og nogle andre metaller, normalt kobber og sølv. Proportionerne af disse andre metaller kan påvirke farven på gult guld, hvilket gør det mere eller mindre intenst. For eksempel er 14-karat guld sammensat af 58,5% rent guld og 41,5% andre metaller. Gult guld betragtes som et klassisk og traditionelt metal til smykkefremstilling, især til forlovelsesringe og vielsesringe.

almindelig guld
Almindelig guld

Hvidguld

 Hvidguld er en legering fremstillet ved at blande rent guld med andre metaller, især nikkel, palladium eller i nogle tilfælde sølv. Resultatet er et slidstærkt og ridsefast materiale, der er perfekt til smykker, der er beregnet til at blive brugt hver dag når man vælger mellem 8 og 18 karat guld.                                    Hos Apsara Copenhagen laver vi vores ringe i hvidguld udelukkende med palladium der mange har allergi for nikkel.

Sofia ring
Hvidguld

Rosa guld:

Rosa guld, også kendt som rosa guld, er en blanding af rent guld med kobber og nogle gange en lille mængde sølv. Farven kommer fra den høje procentdel af kobber i legeringen. Rødt guld er blevet meget populært i de senere år på grund af dets unikke, varme og romantiske farve. Det er særligt komplementært til mange hudfarver, hvilket gør det til et fremragende valg til smykker.

Når du vælger mellem hvidguld, gulguld og rødguld, skal du overveje farve, holdbarhed og pris. Alle smykker af ædelmetals vil have brug for en vis pleje. Du kan læse mere om det i vores guide til smykkepleje.

 

Giana vielsesring rosaguld med diamanter
Rosa guld

 

Apsara Copenhagen

– We make women feel special