fbpx

 Vores Guide Til Ædelsten

Liste af de meste brugte ædelsten til smykker :

– Aquamarin

– Amatyst

– Granat

– Opal

– Rubiner

– Safir

– Smaragd

– Tanzanit

– Topas

– Zirkon

 

 

Granat

 I en mørk og kold måned som januar, kan en granat sten være med til at skabe lys og farve, i den mørke tid på året. Granaten er fødselssten for januar måned, derfor er det den perfekte gave at give til en, der er født i januar. Betegnelsen granat kommer af det latinske ord ”granatus”, som betyder ”frø”, da dens røde farve minder om granatæblets smukke røde frø.

 

Granater er en samlet betegnelse for en gruppe mineraler, der er nært beslægtede med hinanden. Selvom man oftest tænker rød, når der er tale om en granat, opstår stenen faktisk i mange forskellige farver, alt efter hvilken slags granat sten der er tale om. F.eks. er en pyrop granat meget intens rød i farven og en tsavorit forekommer i grønne farvenuancer. Der findes granater i alle regnbuens farver, lige fra den dybe røde farve til de mere grønne og gule farve. De overordnede varianter af granater er pyrop, andradit spessartin, almandin, grossular og uvarovit. Disse mineraler hører alle under betegnelsen granat, men forskellen på dem ligger i deres farver.

 

Vi mennesker har altid været betaget af amuletter og alt det, der har beskytte os mod det onde. Siden antikken har vi brugt amuletter til at beskytte os mod fare og ondskab. Vi føler os modstandsdygtige og mere stærke, når vi bærer en amuletsten som f.eks. granaten, rundt om halsen. Troen på amuletten skaber tryghed og ro i os, og gøre os mere rolige og sikre i vores tilstedeværelse. Granatens historie går mere end 5000 år tilbage, hvor stenen har optrådt i gamle skrifter og beskyttet mod det onde. Man finder granater i f.eks. Kina, Iran, Brasilien, Sri Lanka, Indien, Tanzania og flere steder i verden. Granater findes over alt på kloden – faktisk på alle syv kontinenter – derfor er det bestemt ikke en mangelvare.

 

Den første måned på året, er januar måned, hvilket betyder nye chancer og en ny begyndelse. Du har hele det nye år foran dig, til at få dine mål og drømme opfyldt. Granaten er symbol for glæde, selvtillid, viljestyrke, håb og ny energi. Uanset hvad der sker i livet, skal man ikke give op, men kæmpe videre på trods af hårde og uforudsete situationer. Hvorfor ikke give et af vores mange smukke granatsmykker, til en du holder af eller til dig selv for at sprede lidt nyt energi?

 

Opal

Opal er en ædelsten som symboliserer lykke, troskab samt tillid. Der er forskellige holdninger til, hvor navnet ”Opal” stammer fra. Nogle tyder på at det stammer fra det græske ord Opallios, som betyder ”at se en ændring i farve”, mens andre mener at navnet har sin oprindelse fra det romerske udtryk Opalus. Tilbage i tiden, var opaler den ædelsten som var mest værdsat af alle ædelsten. Opalen blev også anset for at være en genstand for stærk overtro. Opalen er fødselssten for oktober måned, derfor den helt perfekte gave at give til en, der er født i oktober.

Mere end 90 procent af opaler kommer fra Australien. Dog er det også muligt at finde denne ædelsten i lande som Brasilien, Tjekkiet, Ungarn, det nordlige Nevada i USA samt i Etiopien. I 1990’erne og i 2008 blev der fundet store mængder opaler især i Etiopien.

Opaler har ikke en bestemt farve. Den findes tværtimod i alle regnbuens farver og i forskellige variationer, hvorfor man kan sige at alle opaler er unikke på hver deres måde. Nogle er helt klare, mens andre er multifarvet. Opaler findes også i sort, hvilket er de mest værdifulde opaler som findes i Australien og Etiopien.

Som regel bliver opaler poleret i cabochen slibling før den benyttes til smykker. Vandindholdet i opaler svinger mellem 3 til 21 procent, hvor de mere robuste ædelsten som regel indeholder omkring de 6 til 10 procent vand. Opaler ligger i den mere bløde ende på Mohs-skalaen i forhohold til andre ædelsten. Den ligger på 5,5-6 på Mohs-skalaen, derfor kan krystallen gå i stykker f.eks. under ekstrem temperatur eller direkte sollys.

 

Rubiner

Rubinen betegnes som kongen af ædelsten og er den perfekte gave du kan give til en, der er født i juli måned. Rubinen er nemlig månedssten for juli og dens flotte røde farve kan for mange associeres med kærlighed. Rubiner symboliserer både kærlighed, velstand, passion og beskyttelse.

Især hinduer og i de asiatiske lande har rubinen været meget påskønnet, da man har troet på at den har givet velstand og beskyttelse mod alt det onde. Man mener også at rubiner er lig med fornyet energi og livsglæde, som kan være med til at bidrage med mod, positivitet, succes, og motivation i livet. Rubiner spreder en masse kærlighed og giver os en masse positive følelser og god energi, hvor vi føler en rigdom på alle planer.

 

De første rubiner blev fundet på Sri Lanka 500 f.Kr. og siden hen har man fundet rubiner på blandt andet Myanmar, Afghanistan, Madagaskar, Kenya og Indien. Burma er det land, hvor der er blevet fundet flest rubiner, og det er her de mest eftertragtede og værdifulde rubiner er blevet fundet.

 

Det er de naturlige og mørkerøde rubiner, der er de mest sjældne og værdifulde ædelsten. Man kan fremstille rubinen syntetisk og der er også en del sten, der bliver solgt som værende rubiner, dog er de ikke ægte. Rubiner og safir bliver begge fremstillet af mineralet korund, men det er kun den rødfarvede korund man kan kalde for en rubin. Når man skal vurdere kvaliteten af rubiner, er det farven der er altafgørende og den vigtigste faktor. Jo mere rød og intens farven er, jo mere værdifuld er rubinen, da de mørkerøde og intense sten har det flotteste lys og glans. Alt afhængig af i hvilket lys man foretager vurderingen, kan det påvirke rubinens farve. Derfor er det vigtigt at man benytter forskelligt lys, når man skal bedømme en rubin

 

Udover at rubinen er en utrolig smuk sten med sine flotte røde farvenuancer, så kan den også bruges til at fremstille ting med. Rubinens røde fluorescens – en slags ultraviolet lys – kan f.eks. bruges til at producere ure, laser og medicinske apparater.

 

Safir

Er du født i september måneden, er safiren din månedssten. Safiren er mest kendt for dens dybe blå farve som havets dybe farver. Selvom at safiren er mest kendt for den dybe farve, kommer safiren i mange forskellige blå farver, faktisk kommer safiren i alle farver med undtagelsen af den røde farve.

Safiren er også kendt fra den gamle græske mytologi, safiren blev nemlig kaldt sappirus. Det var en tradition for grækerne at bære safir, når de skulle søge til råds hos oraklerne. For at kunne bære disse sappirus, skulle man være ren og have fred. Dette blev derfor safiren kendetegn for renhed og fred i den gamle græske mytologi.

Dette er altså safirens historiske betydning for personer som er født i september, de bliver oftest sammenlignet græske mytologi, som giver udtrykket for ro, renhed og fred.

Gennem tiden har safiren fået meget stor popularitet. Mange kongelige har båret safirer i deres smykker som et symbol på velstand, visdom og helligdom. Mange mente nemlig i det 12. århundrede at safiren bevarede bæreren fra misundelse og tiltrak guddommelig gunst. Richard Francis Burton, den orientalske rejsende, havde en stor stjernesafir, som han omtalte som sin talisman, den anbragt altid gode heste og hurtig opmærksomhed, uanset hvor han gik. Folk omkring ham skulle blot kigge på stenen, da dette mentes at bringe held.

I anledning med tiden, har flere kongelige brugt safir som valg til deres forlovelsesringe. I lejligheden med forlovelsesringen, symbolisere safiren både oprigtighed, troskab, sympati, harmoni, venskab, kærlighed og loyalitet. Dette er også en af grundene til at, safir er et fremragende valg til en forlovelsesring.

 

Tanzanit

Tanzanitten blev for første gang fundet i det nordlige Tanzania omkring år 1967, nær byen Arusha. Det er en helt særlig og unik ædelsten, der kun findes ét sted på jorden, som er nær Kilimanjaro-bjergene i Tanzania. Denne ædelsten er sjældnere end diamanten, hvilket gør at der er utrolig høj efterspørgsel på den. Tanzanit stenens smukke blåviolette farve kan vise sig i tre forskellige farver, alt efter hvilken retning man ser den fra. Ædelstenen tanzanit er fødselssten for december måned, hvorfor du skal give den til en, der er født i december.  Tanzanit symboliserer velstand, succes og et stort hjerte. Den har sit ry for at være med til at bidrage til mental styrke, opnå succes samt et mere positivt syn på livet.  Man kan nemt komme til at forveksle tanzanit med den meget værdifulde og smukke blå safir, da de begge har samme farve og udstråling. Begge sten er meget dyrebare og eftertragtede, men der er forskel på disse to ædelsten. I dag er de fleste tanzanit sten på markedet varmebehandlet, for at minimere de naturlige brune farver der er i stenen. Varmebehandlingen gør at tanzanitten får forstærket dens blå farver, og netop derfor kan den konkurrere med safir.  Tanzanit har fået sit navn efter Tanzania, da det stort set er det eneste geografiske område i verden, hvor man har fundet tanzanit sten. Dette gør også stenen til en sjældenhed, da det er meget få steder i verden, man kan finde den. Tanzanittens hårheden på Mohs-skalaen ligger på omkring de 6,5, derfor er det ikke en af de mest robuste sten, der er tale om. Derfor skal man være påpasselig med hvad man renser den med og at man ikke kommer i nærheden af bl.a. syrer, da det kan være med til at skade stenen. Vi vil ikke anbefale at du vælger tanzanit til din kommende ring eller armbånd, da den har let til ridser og slid under dagligt brug. Den vil være perfekt til et par øreringe eller en halskæde.

 

Topas

Topas krystallen har historie der går helt tilbage i tiden som det egyptiske imperium. Krystallen topas er fødselssten for november måned, og derfor vil den være den perfekte gave at give til en, der er født i november. Topas bliver ikke betegnet som en ædelsten, ligesom f.eks. diamanter og rubiner, men det er kvalificeret som et mineral.

 

Topas krystallen har ry for at rense blod og sind hos mennesket. Desuden hjælper den med at lære os at kunne stå på egen fod samt at give omsorg og kærlighed til andre omkring os. Derudover hjælper topas krystallen med at give en dyb søvn samt en gladsynet sind. Så hvorfor ikke vælge en topas sten?

 

De første topaser blev opdaget på øen St. John i Rødehavet, hvor man siden da har fundet topas ædelstenen i mange forskellige lande verden over. Dette er lande som Afrika, Norge, Sverige, Pakistan, Sri Lanka, Rusland og USA. Den største topas krystal der findes, er navngivet ”Den Brasilianske Prinsesse”, hvor vægten runder ca. 21.005 carat. Denne ædelsten kan fås i mange forskellige størrelser og farver. Topas krystallen er dog i sin rene form hvid, men kan danne sig af andre farver som grøn, lyserød, blå og orange alt efter hvilke grundstoffer der er til stede under dannelsen. Den mest sjældne topas krystal, er den lyserøde, som bliver kaldt for ”Imperial topas”. Topas krystaller som har en rødlig eller gullige skær af brun, er lettere at finde og kan derfor også købes langt billigere end den lyserøde topas krystal.

 

En topas krystal, der er morderne lige for tiden og har været det i et stykke tid, er London Blue topas. Den bliver ofte sammenlignet med blå safirer, men det er to vidt forskellige krystaller. London Blue topas har en blækfarvet blå nuance, hvilket er lysere end den blå safirer. London Blue topas symboliserer kærlighed, ærlighed og loyalitet, samt betegnes den som krystallen, der giver evigt venskab og romantik.

 

Apsara Copenhagen

– We make women feel special